Chi Kung leren bij Chi Kung Studio doe je met toegankelijke en effectieve technieken.

Chi Kung leren kan iedereen: junior of senior, man of vrouw, fit of minder fit. Op een toegankelijke manier biedt Chi Kung Studio diverse lessen, cursussen, workshops en trainingen voor een lichter leven. We werken met lichaamsgerichte oefeningen en technieken die al vele eeuwen bewezen succesvol zijn.

 

De drie Schatten

Het functioneren van de menselijke natuur wordt in het Taoïsme geschetst door de drie Schatten: Jing (fysieke energie), Chi (subtiele energie) en Shen (geestelijke energie). In vergelijking met een kaars is Jing het kaarsvet, Chi is de vlam en Shen is het licht dat de kaars uitstraalt.

Wanneer de drie schatten in balans zijn en onderling in harmonie functioneren, zal je in staat zijn om jouw hoogste potentie te verwezenlijken.

Bij Chi Kung Studio oefen je met uiteenlopende technieken om de drie Schatten te bewaken. Deze worden aangeboden in de vorm van complete oefenseries of als ondersteunende Chi Kung.

 

Complete oefenseries

  • Warming up serie
De warming up serie is bedoeld om lichaam en geest te ontspannen en om de chi stroom te activeren.
.

 

  • Ba Duan Jin (‘de Acht Brokaten’ of ‘de acht elegante oefeningen’)  > meer informatie

De Acht Brokaten Chi Kung is één van de oudste en meest verspreide chi-oefenseries ter wereld. Met acht prettige oefeningen laat je Chi circuleren om je energiehuishouding in balans te brengen. Je verbetert de conditie van je lichaam en energiekanalen (meridianen). En ondersteunt de functies van je organen, die worden gezien als vertegenwoordigers van de meest essentiële bio energetische processen van het lichaam.

Om meer te lezen over het effect van regelmatige beoefening van Ba Duan Jin, klik hier

Op internet zijn veel video’s te vinden met uiteenlopende versies van de Acht Brokaten serie. Deze uitvoeringen komen overeen met de wat je bij Chi Kung Studio leert:

.

 

Shibashi Chi Kung bestaat sets van lichte oefeningen waarmee het fysieke lichaam open, ontspannen en soepel wordt gemaakt. Daardoor kan Chi beter stromen en wordt de volledige gezondheid ondersteund. Shibashi is ontwikkeld als voorbereidende en ondersteunende training bij Tai Chi beoefening. Onafhankelijk daarvan is het een effectieve techniek om op verschillende niveaus balans te creëren.

 

Met deze intensieve Chi Kung vorm werk je aan een ontspannen, open en krachtig lichaam. De training maakt veel chi vrij zodat je je na je training vitaal, helder en scherp voelt.

Video’s van Zhong Wuji Gong zijn niet beschikbaar. In boekvorm is onderstaande uitgave aan te raden. Voor meer info over de lessen klik hier.

qi gong basisboekTitel: Qi Gong basisboek
Auteur: René Goris
ISBN: 9023009053

 

 

 

 

 

 

 

 

Met Taoïstische yoga, ook Daoyin genoemd, verleg je op een zachte manier lichamelijke en geestelijke grenzen. Met geduld en doorzettingsvermogen vergroot je stapje voor stapje je flexibiliteit, kracht en algemene gevoel van welbevinden.

Taoïstische yoga kun je  beoefenen in een wekelijkse les of in de workshop TMZ – Chi Kung

 

Ondersteunende Chi Kungs

  • Dantian meditatie

Een dantian is een centrale holte. Het begrip wordt ook wel vertaald als ‘elixerveld’. Binnen de Chi Kung theorie worden een onderste, middelste en bovenste dantian onderscheiden, welke corresponderen met de drie Schatten Jing, Chi en Shen. Bij het trainen van veel Chi Kungs speelt het onderste dantian een centrale rol. Deze opslagplaats van chi wordt ook wel ‘de zee van chi’ genoemd. Door op dit veld te mediteren wordt de concentratie en kracht van energie in het veld versterkt. Dit komt de hele energiehuishouding ten goede.

Dantian meditatie komt terug in het drie Schatten Chi Kung programma en in de workshop TMZ – Chi Kung

 

  • Kleine hemelse kringloop meditatie

In de kleine hemelse kringloop meditatie wordt chi vanuit het onderste dantian door twee belangrijke chi ‘snelwegen ’gevoerd. Deze snelwegen lopen centraal over de voor-, en achterkant van de romp en staan in verbinding met de interne organen. Deze techniek ondersteunt de gezondheid en helpt de beoefenaar om vaardig te worden in het sturen van chi met de geest.

Kleine hemelse kringloop komt terug in het drie Schatten Chi Kung programma en in de workshop TMZ – Chi Kung

 

  • Zhan Zhuang (‘de kunst van het stilstaan’ of ‘staan als een boom’)

Chi Kung leren begint bij Zhan Zhuang, de kunst van het stilstaan. Deze training legt een sterke energetische en fysieke basis onder al het verdere werk met Chi.

De oefeningen zijn ontwikkeld in de tempels van het oude China waar vredelievende monniken zich moesten leren verdedigen tegen rondtrekkende bendes. Ze leerden om volkomen ontspannen en alert te blijven, zelfs in de strijd op leven en dood. Door deze principes toe te passen in gevecht werden ze onoverwinnelijk voor de vijand. De tempels werden door rovers vermeden en het ultieme doel van de monniken was bereikt: vechten door niet te vechten. Zhan Zhuang staat bekend als de koning onder de Chi Kung vormen.

De moderne mens strijdt vooral tegen stress, spanning en onrust. Moderne rovers van levenskracht. Met de kunst van het stil staan kun je stress leren neutraliseren. Zonder strijd! Lichaam en geest ontspannen en je essentiële kracht gaat beter stromen.

Zhan Zhuang wordt getraind in bijna alle lessen uit het programma van Chi Kung Studio.

Voor een je introductie en meer achtergrond informatie is deze video interessant om te bekijken: