Yin en Yang

De theorie van Yin en Yang leert ons dat alles in het universum bestaat uit tegengestelde vormen van energie (Chi), die wederzijds afhankelijk zijn en elkaar in de kern in zich dragen. Door de tegengesteldheid is er constant sprake van disbalans. Tegelijkertijd vormen de tegenstellingen een eenheid die altijd beweegt richting balans.

 

Parkinson en Chinese Geneeskunde

De oorzaak van ziekte wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde gezocht in energetische  balansverstoringen. In het menselijk lichaam differentiëren Yin en Yang zich in de vijf transformatiefasen van energie: metaal, water, hout, vuur en aarde. Deze fasen uiten zich in het fysieke lichaam als organen met bijbehorende functies. Ik het geval van Parkinson is met name de Chi van de orgaanparen lever/galblaas en de nier/blaas uit balans. Dit ervaart de patiënt als trillen, vermoeidheid, stijfheid, verminderde controle over de spieren, problemen met balans, etc.

 

Chi Kung bij Parkinson

Chi Kung is een verzamelnaam voor oefeningen die balans stimuleren. Kung is het werk dat verzet moet worden om verandering teweeg te brengen. Chi Kung bij Parkinson bestaat uit oefeningen om de Chi van lever/galblaas en nier/blaas te verbeteren. Omdat de aanpak holistisch is, worden ook oefeningen gedaan om het energiesysteem als geheel te stimuleren.

 

Cursus Chi Kung voor mensen met Parkinson 

In januari start een serie van 8 Chi Kung lessen waarin de deelnemers oefeningen leren om de Chi van lever/galblaas en nier/blaas te verbeteren. De serie oefeningen is geïnspireerd op het werk van Howard Shifke. Hij heeft de verschijnselen van zijn Parkinson ziektebeeld weten te reduceren tot 0 met behulp van dieetaanpassingen, Chi Kung en de kracht van intenties. Meer informatie vindt u op zijn website www.fightingparkinsonsdrugfree.com/

 

Zelf oefenen met videomateriaal

‘Kung’ houdt in dat een techniek met een grote regelmaat wordt herhaald, zodat de effecten van de techniek substantiële verandering kan bewerkstelligen. Het zelf oefenen is voor de meeste mensen een struikelblok. Om de deelnemers aan de cursus hierbij te inspireren en te ondersteunen, zullen tijdens iedere les video opnames worden gemaakt met ‘huiswerk’ om zelf dagelijks mee te oefenen tot aan de volgende les.

 

Kennismakingsworkshop

Op 18 januari a.s. kunt u meedoen met een workshop om kennis te maken met Chi Kung leraar Roger Mooijman en het cursusprogramma. De workshop wordt tussen 13.00 en 15.00 uur aangeboden in ‘de Bonenrank’, Koningin Emmakade 133, Den Haag. De kosten bedragen €5,- per deelnemer.

U kunt zich inschrijven en een plek reserveren via een mail aan Nick Mol. Nick is coördinator voor dit project en neemt ook deel aan de cursus. U bereikt hem op nickmol@planet.nl.