top of page

Wat is Chi Kung?

Chi Kung is een oefenmethode voor lichaam, energie en geest die de algehele gezondheid ondersteunt met behulp van integratieve houdingen, beweging, ademhalingstechnieken, zelf-massage, geluid en gerichte intenties. Chi Kung is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en is geworteld in het Taoïsme.

Er bestaan duizenden Chi Kung stijlen, scholen, tradities en vormen die hun eigen praktische toepassingen en theorieën over Chi (‘levensenergie’ of ‘subtiele adem’) en Kung (‘vaardigheid verkregen door oefening’) hebben. De bekendste vorm van Chi Kung is Tai Chi (Taijiquan).

Lees meer over de technieken die je bij Chi Kung Studio kunt leren.

 

Wat is het nut van Chi Kung?

Chi Kung stimuleert de stroom van levensenergie in subtiele kanalen (meridianen) die het hele lichaam doordringen en omhullen. Het helpt ons om de diepe levenskracht te ervaren die de bron is van de fysieke wereld en om onze communicatie met deze kracht te verdiepen.

Langzame en subtiele bewegingen verwarmen pezen, banden en spieren. Vitale organen worden gezuiverd en de circulatie van bloed en andere lichaamssappen (lymfe, synoviale vloeistof)  wordt gestimuleerd. Duizenden wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat Chi Kung positieve werking heeft op aandoeningen die uiteenlopen van hoge bloeddruk en chronische ziektes tot emotionele frustratie, mentale stress en spirituele crisis. Algemeen gesteld resulteert beoefening tot meer ontspanning, kracht en weerbaarheid/immuniteit. 

Voor wie?

Het korte antwoord op deze vraag is: voor iedereen! Om specifieker te zijn kunnen we Chi Kung vanuit onderstaande categorieën bekijken.

Chi Kung als fysieke activiteit

Als bewegingsleer dient Chi Kung uitstekend om het lichaam in beweging te brengen en gezond te maken en houden.

Mensen die zich niet aangesproken voelen tot het reguliere aanbod van sportactiviteiten, kunnen hun heil vinden in Chi Kung. Het is minder inspannend en uitputtend dan gangbare sporten of zelfs yoga. Daarbij is er geen competitief element. Wil je je gezondheid op peil houden, of kamp je met gebreken en wil je herstellen? Chi Kung kan je daarbij helpen.

Chi Kung is ook interessant voor hen die intensief sporten of zwaar werk doen. Onderhoud aan het lichaam met Chi Kung ontspant, voorkomt blessures, versnelt herstel en vergroot het bewustzijn van lichaam en geest waardoor de prestaties verbeteren.

 

Chi Kung als energetische activiteit

In de afgelopen decennia is het mensbeeld in onze Westerse maatschappij flink veranderd. Door invloeden uit het Oosten zijn we ons meer open gaan stellen voor het idee dat alles met elkaar verbonden is via (bio-)energetische velden. Dus ook lichaam en geest. Voor balans is het belangrijk om ons energetisch op een juiste manier te voeden. Het innemen van levensenergie (Chi) gebeurt met voeding, ademhaling, het lichaam op de juiste houding verbinden met de omgeving en via de zintuigen.

Ben je op zoek naar meer balans? Met Chi Kung leer je betere keuzes maken bij het voeden op verschillende niveaus. Daarbij speelt Chi Kung  een harmoniserende rol bij het verwerken van geblokkeerde Chi (zoals onverwerkte emoties) en het afvoeren van gebruikte energie.

 

Chi Kung als spirituele weg

Hoe lang worstelen filosofen al met een vraag als: wie ben ik? ‘Ken uzelf’ is een eeuwenoude Griekse raadgeving, waarmee het belang van zelfkennis wordt benadrukt. De Oosterse benadering voor het verkrijgen van zelfkennis kenmerkt zich door het naar binnen keren van de aandacht. Door in stilte de binnenwereld te ervaren verkregen o.a. Taoïstische en Boeddhistische meesters diepe inzichten in de natuur van het bestaan. De Chi Kung traditie kent effectieve trainingsmethoden om de beoefenaar op het spoor te brengen van deze inzichten. Niet alleen filosoferen, maar vooral Kung (oefenen)! Het spreekt voor zich dat, wanneer ons doen en handelen aangesloten is op onze diepste natuur, we gelukkiger en voortvarender zijn op ons levenspad.

bottom of page