top of page

Chi coaching

‘Zelfzorg is een daad vanuit zelfliefde’

Als gevolg van fysieke, geestelijke of emotionele spanning raakt levensenergie (Chi) geblokkeerd of uitgeput. Iedere dag komt er weer wat spanning bij en het kopje raakt vol. Voor een toenemend aantal mensen leidt dit tot overspanning, slapeloosheid, energie tekort, emotionele instabiliteit, burn-out, lage weerstand, verlies van seks drive en meer. Geblokkeerde of verspilde Chi leidt tot ziekte en verval. Chi Kung biedt de mogelijkheid om je levensenergie Chi goed te beheren. Het gevolg is een natuurlijke staat van gezondheid en welzijn.

Wanneer mensen ouder worden is de vertraging van Chi een natuurlijk proces. Door goed voor lichaam en geest te blijven zorgen met Chi Kung zullen functies zoals bewegen, denken, creativiteit, balans, horen en zien minder snel verslechteren bij het verstrijken van de jaren.

Zelf-hulp

Taoïstische Chi Kung meesters uit het oude China hebben prachtige series zelf-hulp oefeningen ontwikkeld, met als doel om de levenskracht Chi te optimaliseren. Door Chi Kung beoefening kun je geblokkeerde energie vrij maken en de natuurlijke stroom in lichaam en geest herstellen. Deze natuurlijke stroom bevind zich aan de bron van onze gezondheid.

Met de Chi Kung privé gezondheidstraining leer je hoe je jouw lichaam, geest en (emotionele) energie kunt ontspannen, balanceren en herstellen. Eenmaal op weg in het programma zal het leven zich op nieuwe manieren aan je openbaren. De relatie met jezelf verandert, doordat je vitaliteit herstelt en je meer bewust omgaat met het creëren van je eigen gezondheid en welbevinden.

Door Chi Kung beoefening voel je je krachtiger en meer ontspannen. Fysieke en mentale functies verbeteren en je lichaamsbewustzijn neemt toe. Daarmee groeit het vertrouwen dat je in staat zult zijn om het hoofd te bieden aan de uitdagingen in je leven. 

Principes

Je begint jouw trainingsprogramma met het leren van de basisprincipes van Chi Kung, zoals het uitlijnen van de houding, aarden ontspannen, natuurlijk ademhalen, de aandacht leiden en ‘leeg’ worden.

Warming-up

Vervolgens leer je de basale serie warming-up oefeningen. Wanneer mensen met Chi Kung beginnen, is hun lichaam meestal nog stijf en gespannen. De oefeningen uit deze serie bestaan uit zachte strekkingen en draaiende en spiralende bewegingen. Deze verbeteren de flexibiliteit en vitaliteit van gewrichten, pezen en banden. Door de masserende werking krijgen de gewrichten als het ware een verjongingskuur.

Chi kracht opbouwen

Het volgende dat op het programma staat, is het verzamelen en versterken van levensenergie. We werken met unieke staande posities, die ‘Zhang Zhuan’ of ‘Staan als een boom’ genoemd worden. Wanneer het lichaam op een natuurlijke manier uitgelijnd is tussen de aarde en de hemel, dan vult het lage buikgebied (de onderste ‘Dantian’) zich met Chi. Vanuit dit punt is er voortaan energie beschikbaar, om je lichaam en geest te ondersteunen.

‘Wanneer je aandachtig naar je lichaam luistert,

dan hoeft het niet te schreeuwen’

Eén van de effecten van het staan als een boom is dat het je (lichaams-)bewustzijn vergroot. Je leert om allerlei impulsen van binnenuit en buitenaf ruimte te geven, maar ook weer los te laten. Het leven wordt lichter, als je je niet meer tegen de stroom verzet. In plaats daarvan laat je je op de golven van het leven meevoeren.

Een ander resultaat van het staan is dat het hele Chi systeem verrijkt wordt met vitale energie. De doorstroming van energie ondersteunt het hele lichaam, van de zintuigen tot de spieren, van de spijsvertering tot de weerstand.

Go with the flow met 'de Acht Brokaten'

In het laatste gedeelte van het Chi Kung gezondheidsprogramma ga je aan het werk met een serie prachtige oefeningen met de naam ‘de Acht Brokaten’ (Ba Duan Jin). Al vele honderden jaren ondersteunen deze zelfhulp oefeningen de mensen in het verre Oosten, en nu ook steeds meer in het Westen, om meer balans te ervaren in lichaam, geest en emoties.

 

De subtiele en zachte bewegingen van deze oefeningen zorgen ervoor dat Chi door het netwerk van energetische kanalen (meridianen) geleid wordt. Er stroomt meer vitale Chi door het lichaam, terwijl oude toxische energie wordt afgevoerd. Dit verjongt alle lichaamsweefsels zoals spieren, huid, zenuwen en organen. Lichaam en geest worden leeg en tegelijkertijd sterk en weerbaar..

Kung!

Essentieel voor jouw groei en ontwikkeling is Kung, of terwijl: regelmatig oefenen. Hoe meer je met Chi werkt, hoe beter Chi Kung voor jou gaat werken. Samen met de trainer kun je een schema opzetten waarbinnen je je 'huiswerk' tot aan de volgende sessie plant. Het uiteindelijk doel is dat je een compleet programma beheerst waar je, op eigen kracht en op de lange termijn, jezelf mee ondersteunt. De innerlijke verzorging wordt uiteindelijk een vast onderdeel van je levensstijl, net als uiterlijke verzorging.

Gratis intakegesprek

Wil je weten hoe Chi Coaching praktisch in zijn werk gaat en of het aansluit bij jouw behoefte en ontwikkeling? Maak een afspraak voor een (gratis en vrijblijvend (video) gesprek met Roger Mooijman. De contactgegevens vind je onder aan deze pagina. 

bottom of page