top of page

Chi Kung leren: uitgangspunten en technieken

 

Chi Kung beoefening resulteert onder anderen in meer ontspanning, kracht en immuniteit. Het leren bij Chi Kung Studio doe je met toegankelijke en bewezen technieken. Iedereen kan Chi Kung leren en op een eigen manier vruchten plukken van toegewijde beoefening.  In de praktijk blijkt wel dat het meditatieve aspect minder aantrekkelijk is voor de meeste kinderen. Aan de andere kant  kan Chi Kung tot op hoge leeftijd worden beoefend. En hoe eerder je begint, des te beter het voor je kan werken!

Uitgangspunten

Wuji

meer info volgt

Chi en adem 

meer info volgt

Yin en  Yang

meer info volgt

De drie Schatten

Het functioneren van de menselijke natuur wordt in het Taoïsme geschetst door de drie Schatten: Jing (fysieke energie), Chi (subtiele energie) en Shen (geestelijke energie). In vergelijking met een kaars is Jing het kaarsvet, Chi is de vlam en Shen is het licht dat de kaars uitstraalt. Wanneer de drie schatten in balans zijn en onderling in harmonie functioneren, zal je in staat zijn om jouw hoogste potentie te verwezenlijken.

Bij Chi Kung Studio oefen je met uiteenlopende technieken om de drie Schatten te bewaken. Deze worden aangeboden in de vorm van complete oefenseries of als ondersteunende Chi Kung.

De vijf fasen

meer info volgt

Meridinanenleer

meer info volgt

 

Complete oefenseries
Chi Kung warming up 

De warming up serie is bedoeld om lichaam en geest te ontspannen en om de chi stroom te activeren.

Ba Duan Jin (‘de Acht Brokaten’ of ‘de acht elegante oefeningen’) 

De Acht Brokaten Chi Kung is één van de oudste en meest verspreide chi-oefenseries ter wereld. Met acht prettige oefeningen laat je Chi circuleren om je energiehuishouding in balans te brengen. Je verbetert de conditie van je lichaam en energiekanalen (meridianen). En ondersteunt de functies van je organen, die worden gezien als vertegenwoordigers van de meest essentiële bio energetische processen van het lichaam.

Om meer te lezen over het effect van regelmatige beoefening van Ba Duan Jin, klik hier

Op internet zijn veel video’s te vinden met uiteenlopende versies van de Acht Brokaten serie. Deze uitvoeringen komen overeen met de wat je bij Chi Kung Studio leert:

Shibashi 1, series 1 en 2  (Tai Chi / Chi Kung) 

Shibashi Chi Kung bestaat sets van lichte oefeningen waarmee het fysieke lichaam open, ontspannen en soepel wordt gemaakt. Daardoor kan Chi beter stromen en wordt de volledige gezondheid ondersteund. Shibashi is ontwikkeld als voorbereidende en ondersteunende training bij Tai Chi beoefening. Onafhankelijk daarvan is het een effectieve techniek om op verschillende niveaus balans te creëren.

Tai Chi Yang style, 10 vormen en 24 vormen. 

meer info volgt

Ondersteunende Chi Kungs

Dantian meditatie

Een dantian is een centrale holte. Het begrip wordt ook wel vertaald als ‘elixerveld’. Binnen de Chi Kung theorie worden een onderste, middelste en bovenste dantian onderscheiden, welke corresponderen met de drie Schatten Jing, Chi en Shen. Bij het trainen van veel Chi Kungs speelt het onderste dantian een centrale rol. Deze opslagplaats van chi wordt ook wel ‘de zee van chi’ genoemd. Door op dit veld te mediteren wordt de concentratie en kracht van energie in het veld versterkt. Dit komt de hele energiehuishouding ten goede.

Zhan Zhuang (‘de kunst van het stilstaan’ of ‘staan als een boom’)

Chi Kung leren begint bij Zhan Zhuang, de kunst van het stilstaan. Deze training legt een sterke energetische en fysieke basis onder al het verdere werk met Chi. Zhan Zhuang staat bekend als de koning onder de Chi Kung vormen.

De oefeningen zijn ontwikkeld in de tempels van het oude China waar vredelievende monniken zich moesten leren verdedigen tegen rondtrekkende bendes. Ze leerden om volkomen ontspannen en alert te blijven, zelfs in de strijd op leven en dood. Door deze principes toe te passen in gevecht werden ze onoverwinnelijk voor de vijand. De tempels werden door rovers vermeden en het ultieme doel van de monniken was bereikt: vechten door niet te vechten.

De moderne mens strijdt vooral tegen stress, spanning en onrust. Moderne rovers van levenskracht. Met de kunst van het stil staan kun je stress leren neutraliseren, zonder strijd. Lichaam en geest ontspannen en je essentiële kracht gaat beter stromen.

Zhan Zhuang wordt getraind in de meeste lessen uit het programma van Chi Kung Studio.

Voor een je introductie en meer achtergrond informatie is deze video interessant om te bekijken:

Meridiaanstrekkingen 

Met Taoïstische yoga, ook Daoyin genoemd, verleg je op een zachte manier lichamelijke en geestelijke grenzen. Met geduld en doorzettingsvermogen vergroot je stapje voor stapje je flexibiliteit, kracht en algemene gevoel van welbevinden.

.

bottom of page